среда, 30. март 2011.

Šta je blog?

Blog je skraćenica od WebLog. Predstavlja ličnu web stranu. Praktično je isto što i sajt, samo što je drugačije forme jer je on-line dnevnik u kome autor ili više autora iznose članke prikazani obrnutim hronološkim redosledom. Korisnici bloga mogu ih pogledati, komentarisati i preuzimati određene fajlove. Uglavnom se u blogovima mogu naći tekstovi, slike, multimedijalni zapisi, linkovi (ka drugim blog stranama ili blogovima) i dr. Pojedinačni članci na blogu se nazivaju postovi, unosi ili ulazi. Blog je, u osnovi, žurnal koji je dostupan na internetu. Aktivnost ažuriranja bloga naziva se “bloging” a neko ko ažurira blog je “bloger”. Blog se  obnavlja korišćenjem blog platforme (npr. WordPress) koja omogućava ljudima, sa malim ili nikakvim tehničkim predznanjem, ažuriranje i održavanje bloga. Blog koristi konverzacioni stil. Često su blogovi fokusirani na određenu sferu interesovanja.
Odlike bloga:
1. Kategorije (spisak raznih kategrija pod kojima su razvrstani svi objavljeni postovi na blogu. Klikom na jednu od njih otvoriće se nova strana koja će prikazari spisak svih postova objavljenih pod tom kategorijom sa kratkim opisom svakog od njih).
2.Spisak najnovijih postova (spisak poslednjih nekoliko postova objavljenih na blogu bez obzira kojoj kategoriji pripadaju).
3.Arhive (Lako dostupan sadržaj svih članaka).
4.Forma za upis imena i e-mail-a (ukoliko želite da dobijate redovna obaveštenja o tome šta se dešava na određenom blogu možete u okviru ove forme upisati svoje podatke i ubuduće primati poruke od strane vlasnika sajta).
5.Komentari (razmena mišljenja, znanja i iskustva).

Tutorijal o blogu: